Pantalonii sunt cea mai purtată piesă vestimentară din ținuta unei femei, atât pentru look-ul ce transmite siguranță, cât și pentru confort. Cu toate că au stârnit controverse la începutul anilor 1800, când au fost purtați pentru prima oară de o femeie, aceștia au fost adoptați în garderobă și nu s-a renuntat la ei pâna astăzi. Coco Chanel a fost prima femeie designer care a creat și purtat pantaloni, introducând astfel un nou stil, mai relaxat pentru femeile care până atunci se simțeau obligate să poarte corsete și fuste lungi.

Astăzi este foarte ușor să purtăm pantaloni datorită diversității stilurilor, a materialelor și culorilor. Nu ne mai rămâne decât să-i găsim pe cei care ne plac cel mai mult și să îi asortăm corespunzător. Un alt avantaj al pantalonilor este cel al flexibilității, nu doar al libertății de mișcare, cât și al libertății de alegere a stilurilor. Putem purta pantaloni la birou, la plimbare, în club, la un eveniment, practic oriunde, atât timp cât se preteaza stilulului impus de loc.

Un alt criteriu în funcție de care trebuie sa ne alegem pantalonii e silueta. Putem fi în fața vitrinei cu cei mai frumosi pantaloni pe care i-am văzut, dacă nu ne avantajează, nu are niciun sens să îi cumpărăm. Scopul este să ne simțim bine, să ne evidențieze calitățile și să transmită un mesaj corect despre noi.

Dacă ai o siluetă tip clepsidra ai mai multe opțiuni, deoarece îți vine bine aproape orice model de pantaloni. Accentuează-ți talia subțire și pune-ți în valoare șoldurile proporționate. Pantalonii ce îți vor evidenția cel mai bine formele sunt cei ușor evazați, largi sau cei clasici evazați. Din garderoba femeii cu silueta pară nu trebuie să lipsească pantalonii cu croiala dreapta, în culori închise ce dau impresia de alungire a picioarelor și siluetă armonioasă.

Mignionele trebuie să se orienteze către modelele ce le vor scoate în evidenta proporțiile și să creeze iluzia că sunt mai înalte, cum ar fi pantalonii skinny. Întreaga ținută trebuie să fie compusă din cât mai puține culori și combinată cu tocuri. Siluetele fără forme sunt avantajate cel mai mult de pantalonii cu talie înaltă, pentru că aceștia accentuează talia și împart corpul în doua, rezultând formele. Posesoarele formelor voluptoase pot purta pantaloni plisati, cu dungi verticale sau cât mai evazati pentru a crea iluzia unei siluete proporționale.

Tipuri de pantaloni damă

Sunt itemuri vestimentare care reușesc să ne ofere silueta pe care ne-o dorim fără prea mare efort: nu trebuie decât să știm care sunt și cum să profităm de atuurile lor. Iar pantalonii sunt unul dintre aceste articole a căror capacitate de corectare a defectelor și de subliniere a calităților trebuie neapărat să o încerci. Iată câteva tipuri de pantaloni din care îți poți alege preferații:

Pantalonii de costum

Pantalonii de costum sunt cel mai frecvent tip de pantaloni pe care probabil cu toții îl cunoaștem. Inspirați din ținuta masculină, pantalonii de costum pentru femei sunt recomandați în special pentru ținute semi-formale sau formale. În general, acești pantaloni sunt confecționați din materiale calitative, în general stofă. Acești pantaloni au un croi mai larg și o deschidere în față cu fermoar sau nasturi.

Pantalonii culotte

Una dintre acele tendințe din anii ’70 care și-a găsit drumul către moda din prezent este reprezentată de pantalonii culotte. Culottele sunt pantaloni mai scurți, puțin sub genunchi sau la jumătatea gambei, atrăgând atenția în zona gleznelor. Talia pantalonilor culotte poate fi normală sau ridicată, croiul este unul larg, iar tivul la jumătatea gambei, sunt prevazuți în general cu buzunare laterale și pot fi introduși cu ușurință într-o ținută smart-casual.

Pantaloni cargo

Pantalonii cargo sunt pantaloni cu diferite tipuri de buzunare suplimentare față de pantalonii tradiționali și sunt de obicei prezente la jumătatea picioarelor pantalonilor. Pantalonii cargo au fost creați cu intenția de a fi confortabili și funcționali pentru soldații din armată, însă s-au transformat în piese vestimentare foarte chic și pentru femei, mai ales când sunt creați din materiale mult mai rafinate, atipice pentru acest croi. Sunt la modă pantalonii cargo cu buzunare cu fantă, cu clapetă sau cu buzunare false și se poartă îmbinând contrastant linia specifică stilului funcțional, sport, cu detaliile elegante.

Pantaloni evazați

Pantalonii evazați, numiți astfel datorită formei de clopot în partea de jos, au suferit mai multe schimbări stilitice de la concepția lor în secolul al XIX-lea. Deși nu se cunoaște crearea primei perechi de pantaloni evazați, mențiunea acestora a fost făcută în 1813 și avea legătură cu uniformele marinarilor marinei americane. Pantalonii evazați erau o opțiune funcțională, deoarece erau ușor de purtat cu cizme, ușor de rulat pentru a preveni udarea.

Dar, pantalonii evazați ca piesă fashion au fost considerați cu adevărat „la modă” în anii ’60 -’70, când au reapărut ca parte a mișcării hippie. Acești pantaloni care cad liber pe picior se încadrează în stilul de viață hippie și cu o atitudine relaxată.

Pantalonii slim sau skinny

Sunt de obicei pantaloni foarte mulați, care se potrivesc perfect pe picior și sunt de obicei la un centimetru sau doi deasupra gleznelor. Acești pantaloni au o croială conică și pot avea talie joasă sau înaltă. „Strămoșii” pantalonilor skinny sunt pantaloni strânși pe picior purtați încă din secolul al XVII-lea. Au fost întâi populari în Franța, la curtea lui Ludovic al XIII-lea, și au fost ulterior introduși în Anglia și în restul Europei. Erau într-adevăr foarte populari printre clasele înalte. Acești pantaloni au redevenit populari în anii 1950, iar în prezent sunt preferați atât de bărbați, cât și de femei, mai ales dacă vorbim de gama blugilor.

Pantaloni chinos

Chinos sunt pantaloni situați între cei sport și cei eleganți. Chinos vine din limba spaniolă și înseamnă ”chinezesc” și se referă la țesătura din bumbac din care sunt făcuți acești pantaloni. Inițial, această țesătură durabilă se găsea în culoarea kaki și era folosită pentru haine militare. Adoptată în moda americană, acum se găsește într-o mulțime de culori, de la cele neutre la tonuri puternice de roșu, albastru sau galben.

Pantaloni palazzo

Pantalonii Palazzo sunt eleganți și la modă deoarece sunt confecționați adesea din țesături fine, vaporoase, care se drapează cu ușurință. Pantalonii palazzo nu sunt o creație nouă, ei sunt deja pionieri în lumea fashionului, fiind hitul anilor ’60. Croiul lor este unul care avantajează orice tip de siluetă, sunt strâmți în partea de sus și foarte largi pe lungime, asemeni unei fuste. Coco Chanel a fost cea care a propulsat acest tip de pantalon, ca o declarație în ceea ce privește dorința de egalitate a femeilor, chiar dacă s-a inspirat din moda masculină.

 

Pantalonii harem sau șalvari

În 1910 designerul Paul Poiret dornic ”să elibereze” femeia de articolele incomode, introducea în garderobă un nou tip de pantaloni inspirat de pantalonii purtați în harem. Deși a fost criticat aspru pentru această ”îndrăzneală”, el este recunoscut ca promotor al detaliilor orientaliste în vestimentația feminină. Pantalonii harem au o croială foarte amplă, și sunt strânși la talie și la glezne. Acest tip de pantaloni pentru femei este extrem de confortabil de purtat chiar și pe vreme foarte caldă și cele mai multe modele sunt confecționate din țesături precum inul sau raionul care lasă pielea să respire.

Colanții

Concepuți inițial ca articol sportiv, datorită elasticității materialelor, colanții au fost integrați și în ținute casual de zi. Materialul din care sunt confecționați este elastanul, cunoscut și sub numele de spandex. Ține cont ca atunci câd coși un material elastic să folosești un tip de ac special și o cusătură zig zag. Poți citi mai multe despre tipuri de ac pentru mașina de cusut în acest articol: Tipuri de ace de cusut. Folosești acul potrivit pentru mașina de cusut?

Blugii

Blugii sunt cei mai cunoscuți pantaloni din întreaga lume și sunt populari atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Blugii sunt disponibili în game variate de culori, stiluri și modele. Croiul obișnuit este cel drept și skinny, însă au apărut stiluri variate de la boyfriend jeans, capri sau mommy jeans.

Indiferent de silueta pe care o ai, trebuie să știi că atunci când alegi o pereche de pantaloni damă, aceștia trebuie să îți ofere acea stare de bine atunci când îi porți. Dacă optezi pentru un model potrivit siluetei tale, vei reuși să obții ținute stilate, care te vor face să te simți în al nouălea cer.

Distribuie aceast articol

comentarii (0)

Nu exista comentarii